poniedziałek, 26 maja 2014

Wieprzowe roladki z ziołami, pieczonymi ziemniakami i sałatką z cukinii

To danie jest alternatywą dla tradycyjnych zrazów wołowych, za którymi przepadam, jednak odmiana zawsze się przyda.

- mięso wieprzowe bez kości, najlepiej od razu podzielone jak na kotlety schabowe
- serek śmietankowy (np. almette, turek lub inny)
- świeża bazylia i tymianek
- kilka suszonych grzybów (namoczonych poprzedniego dnia)
- sól, pieprz, papryka w proszku
- ziemniaki
- cukinia
- cytryna
- oliwa z oliwek

Mięso umyć, osuszyć i rozbić dość cienko. Każdy płat posypać świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, wysmarować serkiem a na nim ułożyć listki bazylii i gałązki tymianku.

Zwinąć ciasno mięso jak rolady i przytrzymać wykałaczkami, można również nicią, ale radzę bawełnianą i bezbarwną:)
Rolady osmażyć na odrobinie oliwy z każdej strony aż będą rumiane. Dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem aż grzyby zmiękną a mięso będzie na tyle miękkie, że będzie się prawie rozpadać. Jeżeli w trakcie duszenia zabraknie płynu, można podlać gorącą wodą z czajnika albo bulionem jeżeli jest na stanie.

W czasie duszenia mięsa obgotować ziemniaki w mundurkach na półmiękko. Następnie przekroić na połówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Obsypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami i wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 180-200 stopni.

Sałatkę z cukinii przygotowuje się najszybciej i jest odkryciem mojej Mamy. U Niej jadłam ją po raz pierwszy. Umyć i obrać cukinię ze skórki. Obieraczką dalej ścinać cienkie warstwy cukinii tak, aby powstały zielone taśmy. Nasion już nie używać bo bywają gorzkie. Cukinię wymieszać pół na pół z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka chwil, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Sosik do cukinii przyprawiam także cukrem, by uzyskać słodko-kwaśny smak. Ale nie ma parcia ;-))))
    A roladki muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń