wtorek, 13 maja 2014

Tarta z kozim serem i rukolą

Jedno z moich ulubionych połączeń na surowo, dziś w wersji na ciepło. Rukola i ser kozi, no i co tu dużo pisać...Pyszności. Dla tych, którzy nie przepadają za ostrym orzechowym smakiem rukoli i aromatem sera koziego na surowo, zapieczenie ich na tarcie może stanowić rozwiązanie i przekonać do tych smaków, bo pod wpływem ciepła i dodatków aromaty łagodnieją. Ale mogę być nieobiektywna... Przepis pojawił się w magazynie Palce Lizać.


Ciasto:
- 200 g mąki
-100 g masła
- jajko
- sól

Nadzienie:
- 100 g rukoli
- 150 g sera koziego
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 18 %
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały

Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy jajko i sól i zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Zimnym ciastem wykładamy formę/foremki do tarty i pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy pamiętając, że kozi ser jest dość słony. So masy śmietanowo - jajecznej dodajemy posiekaną rukolę (bez twardych ogonków). Na podpieczone spody wykładamy masę z rukolą i układamy kawałki sera. Całość zapiekamy jeszcze przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w czasie nakładania masy na spody możemy przewietrzyć piekarnik, żeby się ochłodził).
Podajemy na ciepło, ale smakuje też na zimno jako drugie śniadanie w pracy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz