czwartek, 8 maja 2014

Lody jagodowe z sosem toffi

Dziś przepis na kolejne lody domowe. Banalnie prosty, a lody są przepyszne (na szczęście to nie jest moje odosobnione zdanie). W zależności od ilości owoców w stosunku do kremówki możemy uzyskać lody bardziej sorbetowe albo śmietankowe - co, kto lubi. Poza sezonem korzystam z domowych przetworów - jagód zamkniętych w słoiku i już nie dodaję więcej cukru.


Lody:
- jagody wraz z syropem 300 g (w sezonie 300 g jagód zasypać syropem cukrowym przygotowanym ze 100 ml wody i 100 g cukru, całość gotować przez 15 minut)
- śmietanka kremówka od 200 - 400 ml

Jagody zblendować na gładką masę, schłodzić w lodówce (szczególnie ważne przy używaniu świeżych jagód!!). Do masy dodać śmietankę kremówkę, wymieszać. Przelać do maszyny do lodów albo do pudełka i mrozić co jakiś czas mieszając. Im więcej kremówki tym lody będą gładsze i bardziej aksamitne.

Sos toffi:
- 100 g cukru brązowego dark muscovado (to ten najciemniejszy)
- 50 g masła
- 100 ml kremówki

Cukier rozpuścić w garnuszku, gdy całkowicie się rozpuści dodać śmietankę. Wymieszać do połączenia składników, pogotować do zgęstnienia masy. Na koniec dodać masło. Wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno.



3 komentarze:

  1. Lody to nie jest dla mnie szczególny obiekt pożądania. Ale zdjęcia są zjawiskowe. Rozważam zakup praw autorskich do zdjęcia:D

    OdpowiedzUsuń
  2. To będą bardzo drogie prawa......

    OdpowiedzUsuń