wtorek, 6 maja 2014

Domowy chlebek z dodatkami

Danie można nazwać również wytrawną babką. W mojej wersji użyłam zbyt mało składników/ciasta w stosunku do wielkości formy. Babka byłaby wówczas wyższa.

- 300 gram mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 150 ml mleka,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-  100 gram wędliny,
- 50 gram pomidorów suszonych w zalewie,
- 50 gram żółtego sera,
- rozmaryn świeży, bazylia świeża,
- sól, pieprz.

Suche składniki wymieszać osobno, mokre osobno. Suche dodać do mokrych, dodać dodatki, tj. ser, pomidory i wędlinę. Masę przełożyć do formy babkowej lub keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez ok 40 min, sprawdzać metodą patyczka jak każde ciasto (suchy patyczek= gotowe). Wystawić z piekarnika, odczekać jakiś czas aż lekko przestygnie. Wyjąć z formy.

W czasie śniadania wielkanocnego domownicy stwierdzili, że chlebek dobrze smakuje ze zwykłym masłem i.... i starczy:)
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mało tego. Następnego dnia, na śniadanie, nawet bez masła, pycha.

    OdpowiedzUsuń