wtorek, 8 kwietnia 2014

Tarta z porami i kalarepą na cieście francuskim


Przepis dedykuję kolegom z pracy – Magdzie i Łukaszowi, a to za sprawą kalarepy.
Jak tylko widzę kalarepę, myślę o Was :)



Lekka, wiosenna tarta. Dla kuchennych purystów mogę podać przepis na ciasto francuskie, które zdarzało mi się robić, kiedy miałam mniej rzeczy na głowie. Ale z gotowca też smakuje, a zaoszczędzony czas jest bezcenny! Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.

- porcja ciasta francuskiego
- 3 pory
- 2 kalarepy
- 2 jajka
- 125 ml śmietany 18%
- koperek, sól i pieprz do smaku
- masło

Warzywa myjemy i kroimy – pora w talarki, kalarepę w kostkę, blanszujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Potem warzywa dusimy na maśle przez około 10 minut. Zostawiamy do przestygnięcia. Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim. W misce mieszamy do połączenia jajka i śmietanę, dodajemy sól, pieprz i koperek. Jeśli używacie kopru z domowej hodowli, radzę dać mniej, by nie zdominował warzyw (ma bardzo intensywny aromat). Masę jajeczno – śmietanową łączymy z warzywami i całość przelewamy do formy. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy (i jemy!!!:)) na gorąco po upieczeniu albo na zimno.


2 komentarze:

  1. Hm...hm... wygląda naprawdę dobrze. A jakiejś funkcji z zapachem nie można tu podłączyć?

    OdpowiedzUsuń