Poszukuję
przepisu na gofry idealne. Delikatne i chrupiące. Na razie opanowałam dodatki :) dziś
przepis na pierwsze i jak dotąd jedyne gofry, które zaspokoiły mój ideał
chrupkości. Niestety nie są delikatne i czuć, że ciasto jest drożdżowe, co
sprawia że bliżej im do racuchów. Ale znam takiego, co mu to nie przeszkadza
(może dlatego że uwielbia racuchy?!) szukam zatem dalej, a poszukiwania umilą
mi gofry z cukrem pudrem i kubek kawy kokosowej :)
Przepis
znalazłam tu, lekko zmodyfikowałam.
Składniki na 5-6 gofrów (polecam zrobić od razu z podwójnej porcji)
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka przesianej mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki drożdży instant
- 1 duże jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 łyżeczki drożdży instant
- 1 duże jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozpuścić
masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży.
Wymieszać suche składniki, dodać mleko z masłem oraz jajko roztrzepane z ekstraktem. Wymieszać do dobrego
połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24
h). Piec w gofrownicy do zarumienienia.
Doskonale rozumiem tego Kogoś, kto uważa, że drożdżowy smak jest atutem;-))
OdpowiedzUsuńAle....ale co to jest kawa kokosowa????
Kawa ziarnista aromatyzowana. W tym wypadku akurat kokosem. Pyyycha!
UsuńHm... muszę spróbować. Chociaż... a może... kawa naturalna i kokosanki? ;-)))
Usuń