niedziela, 20 kwietnia 2014

Słone babeczki wielkanocne z twarożkiem

Dzisiaj wielkanocny drobiazg. Przekąska, która udekoruje świąteczny stół, ale sprawdzi się również na inne okazje.

Bazą są słone babeczki z kruchego ciasta:

- 300 gram mąki pszennej,
- 150 gram zimnego masła,
- 3 żółtka,
- łyżeczka soli.

Posiekać zimne masło, połączyć z mąką, solą i żółtkami. Zagnieść ciasto i porządnie je wyrobić, wstawić na chwilę do lodówki.

Po schłodzeniu wylepić małe foremki ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż babeczki zrobią się złote.

Wystawić z piekarnika, przestudzić, delikatnie wyjąć z foremek, łatwo się kruszą.


Po całkowitym wystudzeniu babeczek, czas na nadzienie. Może byc dowolne. U mnie wiosenne i kolorowe:

- 250 gram twarogu półtłustego,
- odrobina śmietanki słodkiej,
- pół małej cebuli,
- trochę szczypiorku,
- kminek,
- sól, pieprz,
do dekoracji:
- rzodkiewki,
- kalarepa,
- rzeżucha.

Twaróg rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną. Masa nie powinna być zbyt wilgotna, bo inaczej babeczka nasiąknie i będzie nieapetyczna. Drobno pokroić cebulkę i szczypiorem i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą, pieprzem i potłuczonym w moździerzu kminkiem. Nałożyć twarożek do babeczek. Udekorować kawałkami rzodkiewki, kalarepy, posypać rzeżuchą.

Smacznego i wszystkiego wielkanocnego!

3 komentarze:

  1. Potwierdzam,że pyszne :) Tak pyszne,że zamierzam nawet wykonać samodzielnie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja poczekam na następne, zrobione przez autorkę ;-)))

      Usuń