Dzisiaj wielkanocny drobiazg. Przekąska, która udekoruje świąteczny stół, ale sprawdzi się również na inne okazje.
Bazą są słone babeczki z kruchego ciasta:
- 300 gram mąki pszennej,
- 150 gram zimnego masła,
- 3 żółtka,
- łyżeczka soli.
Posiekać zimne masło, połączyć z mąką, solą i żółtkami. Zagnieść ciasto i porządnie je wyrobić, wstawić na chwilę do lodówki.
Po schłodzeniu wylepić małe foremki ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż babeczki zrobią się złote.
Wystawić z piekarnika, przestudzić, delikatnie wyjąć z foremek, łatwo się kruszą.
Po całkowitym wystudzeniu babeczek, czas na nadzienie. Może byc dowolne. U mnie wiosenne i kolorowe:
- 250 gram twarogu półtłustego,
- odrobina śmietanki słodkiej,
- pół małej cebuli,
- trochę szczypiorku,
- kminek,
- sól, pieprz,
do dekoracji:
- rzodkiewki,
- kalarepa,
- rzeżucha.
Twaróg rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną. Masa nie powinna być zbyt wilgotna, bo inaczej babeczka nasiąknie i będzie nieapetyczna. Drobno pokroić cebulkę i szczypiorem i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą, pieprzem i potłuczonym w moździerzu kminkiem. Nałożyć twarożek do babeczek. Udekorować kawałkami rzodkiewki, kalarepy, posypać rzeżuchą.
Smacznego i wszystkiego wielkanocnego!
Pyszne są!!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam,że pyszne :) Tak pyszne,że zamierzam nawet wykonać samodzielnie .
OdpowiedzUsuńa ja poczekam na następne, zrobione przez autorkę ;-)))
Usuń